Sting like a bee - Om rasen

Utseende

Brittiskt korthår har en kraftig kroppsbyggnad och en tät kort päls, som skall ha en sträv känsla vid beröring (s.k. "crisp"). Pälsen skall inte ligga slätt efter kroppen, snarare "stå ut" ifrån kroppen. De äldre hanarna känns igen på de karaktäristiska kindpåsarna. Kroppen är kort och satt, öronen små och ögonen är runda och i de flesta fall bärnstens-/kopparfärgade. Vissa varianter såsom silver & golden är tillåtna att ha gröna ögon. Vita britter får ha blå ögon. Vita & vitfläck får ha oddeye (ett öga blått, ett öga kopparfärgat). Maskade/colourpoint britter skall ha blå ögon, då anlaget för blå ögon följer med maskningen (de kan inte ha annat än blå ögonfärg).


Temperament

Till sinnet är brittiskt korthår lugn och stillsam och därför en av de populäraste katterna i Sverige. Även om dessa katter ibland också kan vara aktiva och springa och klättra omkring, så ligger de för det mesta hellre bredvid sin ägare i soffan och tar det lugnt. Brittiskt korthår har en stabil karaktär och är väl anpassad för en tillvaro som innekatt.


Brittiskt långhår  är en rund, satt och cobby ("knubbig") katt med ett lugnt och milt temperament. Det som skiljer de båda raserna åt är hårlaget. Brittiskt långhår är som namnet antyder, långhårigCopyright @ All Rights Reserved Sting like a bee